Το κουνουπίδι θωρακίζει τον οργανισµό µας όσο λίγα λαχανικά, αφού φαίνεται να διαθέτει µοναδικές αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ, χάρη στις ελάχιστες θερµίδες του, είναι ιδανικό για δίαιτα.Ιδιότητες
Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε νερό, το κουνουπίδι, που ανήκει στην ίδια οικογένεια µε το µπρόκολο και το λάχανο, αποτελεί και πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βιταµινών όπως A, B1, B2, B3, B6 και C. Επίσης περιέχει παντοθενικό οξύ, µαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Επιπλέον, όντας εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, το κουνουπίδι συµβάλλει στη µείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης, ενώ, χάρη στα υψηλά επίπεδα της «γλυκοζιδάσης» που περιέχει, χαρακτηρίζεται ένας από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς διατροφικούς παράγοντες. Τέλος τα 150 γραµµάρια κουνουπίδι περιέχουν µόλις 25 θερµίδες, γεγονός που το κάνει και µια εξαιρετική τροφή για περιόδους δίαιτας.
Εξαφανίστε τη δυσάρεστη µυρωδιά
Την ώρα του µαγειρέµατος το κουνουπίδι αφήνει µια µυρωδιά που από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα βαριά. Για να την εξουδετερώσετε προσθέστε στο νερό που το βράζετε ένα λεµόνι ή ένα κρεµµύδι ή εναλλακτικά βρέξτε ένα βαµβάκι µε ξίδι και αφήστε το πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.
Στην κουζίνα
Το κουνουπίδι τρώγεται ωµό σε σαλάτες αλλά και τουρσί, µαγειρεµένο στον ατµό, βραστό, σοταρισµένο ή στο φούρνο. Ταιριάζει πολύ µε λεµόνι και λάδι αλλά και µε ντοµάτα, κρεµµύδι και µπαχαρικά (κυρίως γαρίφαλο και µοσχοκάρυδο), ενώ κάποιες από τις πιο διαδεδοµένες εκδοχές του είναι το γιαχνί, το στιφάδο και το ογκρατέν. Πάντως, καλό είναι να το προτιµάτε ωµό, αφού έτσι διατηρούνται στο ακέραιο όλα τα πολύτιµα θρεπτικά του συστατικά.
∆ιαλέξτε το σωστά
Το καλό κουνουπίδι έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι λευκό, χωρίς µαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές µέρες εφόσον όµως το τυλίξετε καλά µε µεµβράνη για να το προφυλάξετε από την υγρασία.